Tretji prosti vzpon v Huberjevi Nirwani, 8c+(?)

Objavljeno: 3. Oktober 2016 - 15:18
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Stefan Schlumpf

Nemški plezalec Roland Hemetzberger je v steni Sonnenwand v Loferer alm opravil tretji prosti vzpon v dvestometrski smeri Nirwana, ki jo je Alexander Huber ob prvem prostem vzponu ocenil z 8c+. Hemetzberger predlaga za najtežji raztežaj, ki je dolg kar 50 metrov, oceno 8b+, vendar lahko kljub temu smer umestimo med najtežje več raztežajne smeri na svetu.

Alexander Huber je smer opremil v velikem slogu. Vanjo je vstopil sam in jo opremil od spodaj. Za to je potreboval tri dni in že ta vzpon označil za »pravo pustolovščino v osrčju civilizirane Evrope«. Uspešen prosti vzpon v smeri je opravil leta 2012, za kar je potreboval 22 dni študiranja smeri. Drugi prosti vzpon v smeri je leta 2014 opravil Fabian Buhl, ki pa je za težavnost smeri povedal, da je težja od znane Silbergeier (8b+) v švicarskem Rätikonu in s temi besedami nekako potrdil težavnost, ki jo je predlagal izkušeni Huber.

Vir: Roland Hemetzberger Instagram

Naslovna fotografija: Fabian Buhl ob drugem prostem vzponu v smeri Nirwana; fotografiral: Stefan Schlumpf

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.