Šprah preplezal smer Starec in morje (8c)

Objavljeno: 29. Julij 2017 - 21:29
Komentarji: 0 komentarjev

Jaka Šprah je preplezal svoj drugi 8c, smer Starec in morje v Limskem kanalu (sektor Krugi) in tako opravil šele drugo (znano) ponovitev najtežje smeri v plezališču. Zgodnja bujenja -  zaradi nižje temperature je vstajal že ob pol šestih - so se mu obrestovala in smer je uspel preplezati v enem tednu.

Smer je leta 2004 opremil začetnik plezanja v Pazinu Ive Brajković. V letih do prvega vzpona Francija Jensterleta leta 2014 v njej ni bilo opravljenih veliko poskusov. Prva sta v njej poskušala puljska plezalca Čedomir Čikić in Filip Sobot. Potem sta v smeri poskušala plezalca pazinska plezalca Goran Matika in Frenki Dušica, vanjo sta namestila tudi "fiksne" komplete. Že takrat sta odlomila kar nekaj oprimkov, govorilo pa se je o težavnosti okrog 8b+. Lani jo je kot prvi ponovil Goran Matika.

Jaka Šprah je leta 2013 preplezal svojo prvo smer z oceno 8a in 8a+. Leta 2014 je uspel v prvi smeri z oceno 8b. Leta 2016 je plezalni nivo dvignil najprej na 8b+ in nato še na 8c, ko je v Bitnjah preplezal Rigor mortis.

Vir in fotografija: Jaka Šprah facebook profil.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.