Prva ženska 8c+ v Frankenjuri - VIDEO

Objavljeno: 5. Oktober 2016 - 08:13
Komentarji: 0 komentarjev

Nemško plezališče Frankenjuro lahko označimo za zibelko športnega plezanja. Tam sta v 80. in 90. delovala žal že pokojna Kurt Albert in Wolfgang Güllich, tam je nastala rdeča pika oz. rotpunkt, pa prva 8c, 9a itd.

Vseeno pa v množici težkih smeri ženske tam niso pustile velikega pečata. Na prste ene roke lahko preštejemo plezalke, ki so ponovile kakšno od težjih smeri. Naprimer: lokalka Sarah Seeger je preplezala smeri Steinbock (2009) in Odd Fellows (2010), obe 8c, Švedinja Matilda Söderlund je tudi opravila z Odd Fellows (2012), Francozinja Melissa Le Nevé je preplezala Wallstreet (2014), slednjo je ponovila tudi Avstrijka Johanna Ernst (2014).

Nemka Lena Herrmann je naslednja priplezala v to skupino. Lani je najprej v sektorju Bärenschluchtwänden kot prva ženska preplezala Klondike Cat (8c), nato pa je v sektorju Trockauer Wand uspela preplezala še smeri Father and Son in Odd Fellows.

Letos je Lena šla še korak dlje, saj je vpela vrh smeri Battle Cat (8c+) in tako opravila šele prvi ženski vzpon teh težav v Frankenjuri.

Njen vzpon si lahko pogledate spodaj.

Naslovna fotografija: Lena Herrmann v Klodike Cat. Foto: planetmountain.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.