Ocena športnoplezalne sezone 2016

Objavljeno: 6. Februar 2017 - 19:51
Komentarji: 0 komentarjev

Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši športni plezalci v lanskem letu postavili nove mejnike tako visoko, da jih bo zares zelo težko ponoviti.

Težavnostno plezanje je že nekaj let slovenska paradna disciplina, lanska sezona se je končala sanjsko. Slovenija je osvojila 1. mesto v ekipni razvrstitvi svetovnega pokala pred velesilama Francijo in Avstrijo. Zasluge za ekipni uspeh gredo vsekakor selektorju slovenske reprezentance Gorazdu Hrenu in njegovemu pomočniku Luki Fondi, ki sta v reprezentanco poleg strokovne kakovosti vnesla sproščeno vzdušje in pozitivni duh.

Junakinja lanske sezone brez je konkurence Janja Garnbret. V nekaj stavkih ni mogoče zajeti vseh uspehov in nagrad, ki jih je lani dosegla naša mlada plezalka. Po rezultatskih merilih šteje največ osvojeni naslov svetovne prvakinje v Parizu. Sledita prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala težavnosti in v kombinaciji, ki si ju je priborila s štirimi posamičnimi zmagami in še tremi uvrstitvami na zmagovalne stopničke na tekmah za svetovni pokal. Za njene uspehe jo je Društvo slovenskih novinarjev postavilo ob bok nosilkama olimpijskih medalj Tini Trstenjak in Anemari Velenšek ter Janjo uvrstilo na tretje mesto na izboru športnice leta 2016. Povrhu tega je Janjo izbralo še za najobetavnejšo mlado športnico Slovenije.

Lanska sezona je bila prelomna tudi za Domna Škofica, ki je v težavnosti končno pristal na mestu, ki mu pripada. Najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je naslov, ki si ga je priboril s tremi zmagami in enim drugim mestom na tekmah za svetovni pokal. Na svetovnem prvenstvu v Parizu se mu je medalja za las izmuznila iz rok, vendar je s 4. mestom dosegel še vedno vrhunski rezultat.

Janja in Domen sta lani postavila višje standarde tudi v pojavljanju v medijih, kar sicer ni bilo samo po sebi umevno, kaže pa na njun profesionalni odnos do športa ter razumevanje, kakšne pozitivne učinke imajo njuni uspehi na razvoj naše športne panoge.

Po nekaj zadnjih sanjskih sezonah je Mina Markovič po krajšem premoru spet zajela pravi veter v jadra in na svetovnem prvenstvu v Parizu stopila na oder za zmagovalke in osvojila bronasto medaljo. S tem vrhunskim rezultatom je bila uvrščena na 6. mesto med športnicami Slovenije leta 2016. Tudi na zadnji tekmi za svetovni pokal v domačem Kranju je s 4. mestom potrdila, da sodi v svetovni vrh ženskega plezanja, kjer bo – upamo – ostala še nadaljnjih nekaj let.

Tudi preostali del ekipe članske reprezentance je lani dosegel nekaj vrhunskih rezultatov. Izstopal je Urban Primožič, ki je v treh uvrstitvah v finale težavnosti tekem za svetovni pokal dosegel 5., 6. in 7. mesto. Finale v težavnosti je dosegla še Tjaša Kalan, ki je bila 7. v Imstu.

Balvansko plezanje v lanski sezoni Sloveniji ni prineslo podobnih uspehov kot težavnost. Edine stopničke na tekmi za svetovni pokal v balvanih je dosegla Janja Garnbret, ki je bila 2. v Innsbrucku, uvrstitev v finale pa je uspela Juliji Kruder s 6. mestom v Münchnu.

Mladinska reprezentanca je v pretekli sezoni na najpomembnejših tekmah ponovno dosegala vrhunske rezultate. Na svetovnem prvenstvu na Kitajskem so mladinke osvojile 6 medalj, po pričakovanju je bila zlata Janja Garnbret, ki sta se ji na odru za zmagovalke pridružili Mia Krampl in Vita Lukan, odlično uvrstitev pa sta dosegla še Luka Potočar s 4. in Tjaša Slemenšek s 5. mestom v težavnosti. Tokrat so se z evropskih prvenstev mladinci domov vrnili z bronasto medaljo Mie Krampl.

V lanskem letu je Komisija za športno plezanje PZS na predlog Jurija Ravnika ustanovila reprezentanco v paraplezanju. Že v svoji prvi sezoni je ekipa dveh tekmovalcev, Tanje Glušič in Gregorja Selaka, pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika dosegla kopico izvrstnih rezultatov, ki jih je kronal Gregor Selak z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Parizu.

V sezoni, ki je pred nami, že poteka štiriletni olimpijski ciklus, ki se bo končal na olimpijskih igrah v Tokiu. Slovenski športni plezalci so že začeli s skrbnimi in načrtnimi pripravami. Planinska zveza Slovenije in njena Komisija za športno plezanje se bosta potrudili zagotoviti kakovostne pogoje za trening in nastope najboljših. Nastop v Tokiu bo omogočen le peščici najboljših na svetu, med katerimi, upamo, bosta vsaj dva slovenska predstavnika. Glede na vrhunske rezultate naših plezalcev v zadnjih letih in močan potencial lahko leta 2020 v Tokiu upravičeno računamo tudi na olimpijsko medaljo.

Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje
Foto: Irena Mušič Habjan

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.