Predstavitev knjige Igra in biseri - Kamnik

Datum in čas dogodka: 
11. December 2018 - 19:00

Vabljeni na predstavitev knjige "Igra in biseri - Kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje", avtorja in alpinista Bogdana Biščak, ki bo 11. decembra v knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku. Pogovor bo vodil Vladimir Habjan.

Bogdana Biščaka verjetno več ljudi pozna kot politika, manj kot alpinista, kljub temu da je bil pomemben predstavnik generacije “osemdesetih”, ki je slovenski alpinizem postavila v sam svetovni vrh. Plezal je izključno v ozkem krogu prijateljev, kar je odločilno oblikovalo njegovo alpinistično izkušnjo.

Bogdan Biščak (1958) je plezalec z bogato alpinistično kariero. Preplezal je celo vrsto zahtevnih smeri, stal na dveh osemtisočakih, preplezal južno steno Aconcague, se vzpel na Cerro Torre in Fitz Roy. V obdobju aktivnega plezanja je bil alpinizem njegovo edino obzorje. Leta 1987 je z vrhunskim alpinizmom končal, a se je po petnajstih letih vrnil v gore. Po poklicu je pravnik. Konec osemdesetih je bil aktivno vključen v slovensko politiko, v zadnjem obdobju pa svoja razmišljanja občasno objavlja v dnevnem časopisju.

Knjiga skozi dialoge s hčerko opisuje in odkriva generacijo alpinistov, ki dojemajo alpinizem kot kulturo in umetnost bivanja.

»Kako lahko človek opredeli prijateljstvo? V pogovorih s hčerko prideva do tega, da je vezivno tkivo prijateljstva ljubezen. In ljubezen je neujemljiva, obstaja tudi zato, ker ne vemo, zakaj nas je zvezala s prav to osebo.« (B. Biščak)

Njegov prijatelj in soplezalec Matevž Lenarčič je o knjigi zapisal: “Bogdanova knjiga je zelo dragocena. Kljub temu da opisuje dogodke iz nekih drugih časov, predstavlja pravo naravno zdravilo za sodobno družbo, ujeto v tekmi za zmago. Preplezana zahtevna smer ali vzpon na vrh v družbi prijateljev ni bila zmaga, temveč stopnica za nov pogled nase v odnosu do okolice. Bogdan opisuje v dialogu s hčerko Anjo svoje poglobljene notranje motive in odkriva generacijo alpinistov, ki se sploh ni zavedala, da okrog njih obstaja prava tekma za plezalni prestiž. Alpinizem kot kultura in umetnost bivanja torej, ne zgolj osvajanje nekoristnega sveta.”

Lokacija: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Ljubljanska cesta 1, Kamnik