Otvoritev razstave – 40 let Alpinist

Foto: Silvo Karo - Trije mušketirji
Datum in čas dogodka: 
23. Marec 2018 - 18:30

Prosvetno društvo Soča Kanal vabi na otvoritev planinske razstave »Silvo Karo - 40 let Alpinist, ki bo 23.3.2018 ob 18.30 v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu. Razstava bo na ogled do vključno 13.4.2018.

Po uvodnem predavanju in otvoritvi razstave bodo obiskovalci lahko kupili njegovo pred kratkim izdano knjigo Alpinist, avtobiografijo protagonista sodobnega slovenskega alpinizma.

Silvo Karo – 40 let Alpinist

Protagonist zlate dobe slovenskega alpinizma se je na vrv prvič navezal kot najstnik, pleza od leta 1977. Alpinistična pot ga je vodila od romantičnih analognih sedemdesetih do drvečih digitalnih let novega tisočletja. Klic gora ga je s kmečkega podeželja popeljal do prelepih Julijskih Alp, brutalnih patagonskih viharjev, prostranih višav Himalaje, ožarjenih dimnikov karakorumskega granita, grenlandskega obzorja, indijskega monsuna in yosemitskih navpičnih zidov. Zvesto je sledil modernim trendom vrhunskega alpinizma in ga pripeljal do light and fast.

Njegovo alpinistično kariero, ki je segala od himalajskih 8000 metrov do 8a v športnem plezanju, so najbolj zaznamovale velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja in Bhagirathija ter predanost, drznost, gorečnost in iskreno prijateljstvo, ki so rodili navezo treh mušketirjev. Silvo Karo, Franček Knez in Janez Jeglič - Johan so skupaj začrtali nove smeri slovenskega in svetovnega alpinizma.

Fotografija je njegova prva alpinistična ljubezen, povezana s kulturo. Leta 1982 si je v Koloradu v ZDA kupil žepni fotoaparat olympus XA2, ki je zamenjal njegovo praktico. Z njim so mu uspeli posnetki, ki so jih objavile najprestižnejše alpinistične revije po vsem svetu. Spremljal ga je vse do prihoda digitalnih aparatov, ob katerih je še poglobil svojo povezanost s fotografijo. Zahvaljujoč njegovi fotografski strasti in občutku za ujete trenutke lahko še danes občudujemo kronologijo pomembnega dela slovenske alpinistične zgodovine.


Silvo Karo - avtobiografija Alpinist

Karo je eden najuspešnejših in najdrznejših osvajalcev patagonskih gora v vsej njihovi zgodovini, ravno v Patagoniji je nanizal največ uspešnih alpinističnih odprav, ki so za seboj pustile izjemno bero smeri, tudi prvenstvenih. V strmih stenah je kmalu razkril še en talent – občutek za kamero. Leta 1987 se mu je utrnila ideja, da z Janezom Jegličem v Južno steno Cerro Torreja poneseta 16-milimetrsko filmsko kamero Bolex. Nastal je film Cerro Torre South Face, ki je leta 1989 prejel srebrni encijan za najboljši alpinistični film na festivalu v Trentu. Poleg tega je njegov esej Patagonia: Terra Mystica o granitnih velikanih Patagonije dobil prostor v knjigi Voices from the Summit (2000), ki jo je izdal National Geographic.

Ljubezen do filma je leta 2007 nadgradil z ustanovitvijo Festivala gorniškega filma, ki je tri leta pozneje postal član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF) in je danes uveljavljen v Sloveniji in po svetu. Leta 2010 je Karo postal častni član angleškega Alpine Cluba, doma pa prejel odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije. Svojo 40-letno bogato alpinistično pot zaokrožuje s težko pričakovano avtobiografijo Alpinist (2018), v kateri bralcem predstavlja sočno in doživeto spisane zgodbe iz plezalno nemara najplodnejšega obdobja slovenskega alpinizma.