Državna odlikovanja za dosežke slovenskih alpinistov, plezalcev in planincev

Objavljeno: 21. Junij 2016 - 13:28
Komentarji: 0 komentarjev

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja za dosežke slovenskih alpinistov, plezalcev in planincev. Zlati red za zasluge je prejel Marko Prezelj, Red za zasluge Andrej Brvar Medalji za zasluge pa Tomo Česen in Bojan Pollak.

Zlati red za zasluge je za legendarne dosežke v alpinizmu in prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu prejel Marko Prezelj, edini alpinist na svetu, ki je kar štirikrat prejel najuglednejše svetovno alpinistično priznanje, zlati cepin. Prezelj, ki ga uvrščajo med velikane sodobnega svetovnega klasičnega alpinizma in o njegovih dosežkih z globokim spoštovanjem pripovedujejo najboljši alpinisti sveta, se je v zahvali za odlikovanje spomnil na tiste, ki so z njim hodili v hribe in se zahvalil za spodbudo vsem, ki ga spremljajo na njegovi planinski poti. Marka Prezlja zanima vse, kar je povezano z gorami. Je izvrsten poznavalec številnih zvrsti in oblik gorništva, vrhunski alpinist, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, gorski vodnik in izjemen fotograf. Na vseh področjih se ob že doseženih uspehih še naprej vztrajno izpopolnjuje in mojstri. Vztrajno osvaja vrhove sveta in stopa na vrhove duha. S svojimi uspehi je pomembno prispeval k uveljavljanju samostojne Slovenije med zvezde alpinističnega sveta. Današnje visoko odlikovanje razume tudi kot spodbudo na njegovi nadaljnji poti.

Red za zasluge je prejel Andrej Brvar za dolgoletno prostovoljno delo v Planinski zvezi Slovenije ter izjemen prispevek k sooblikovanju nacionalne politike športa za vse. Gospod Brvar je svoje delovanje v korist slovenskega planinstva, gorništva in alpinizma v različnih vlogah v PZS nadaljeval celih štirideset let, enajst let je zvezo tudi vodil. V zahvali predsedniku republike je spomnil na vse prostovoljce v Planinski zvezi Slovenije, ki skrbijo za razvoj planinstva pri nas. To državno priznanje razume tudi kot poklon slovenske družbe vsem planinskim delavcem, še posebej svečano tudi zato, ker ga prejema ravno v dneh, ko naša država praznuje 25. obletnico svoje samostojnosti.

Za vsestranski prispevek k razvoju športnega plezanja v Sloveniji in vrhunske alpinistične dosežke je medaljo za zasluge prejel Tomo Česen, ki se je v štirih desetletjih delovanja preizkusil v številnih zvrsteh alpinizma, športnega plezanja in gorskega vodništva. Gospod Česen je predstavnik generacije, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja dvignila slovenski alpinizem na takrat najvišjo možno raven. S svojimi solo vzponi se je kosal z najboljšimi alpinisti na svetu in jih večkrat tudi presegel. Na podelitvi se je zahvalil vsem, ki so ga pri njegovem delu spodbujali, kot tudi tistim posameznikom, ki so mu nasprotovali, saj je tudi v tem našel spodbudo, je dejal. Prav Tomo Česen je zaslužen, da ima Slovenija enega najbolje organiziranih sistemov tekmovanj za vse kategorije, tudi za najmlajše, dobro usposobljene inštruktorje in trenerje športnega plezanja in alpinizma ter reprezentanco, ki redno dosega najvišje uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih.

Medaljo za zasluge je prejel Bojan Pollak za vsestranski prispevek k razvoju prostovoljnega vodništva, življenjsko delo v slovenski planinski organizaciji in prispevek k razvoju slovenske planinske šole v Nepalu. V imenu gospoda Bojana Pollaka, vrhunskega strokovnjaka za področje alpinizma, je odlikovanje prevzel alpinistični vizionar, dolgoletni prijatelj in vzornik odlikovanca, gospod Tone Škarja. Gospod Škarja je povedal, da je prav gospod Pollak steber vzgoje kamniškega in slovenskega alpinizma in najbolj zaslužen za izobraževanje vodnikov Nepalske planinske organizacije. Med udeleženci usposabljanj uživa odlikovanec velik ugled in globoko zaupanje, med člani PZS pa iskreno spoštovanje. V uspehih slovenskih alpinistov je vtkano tudi njegovo delo, za kar mu država Slovenija ob svoji petindvajsetletnici izreka iskreno zahvalo in priznanje.

Utemeljitve nagrad ter več fotografij iz slovesnosti lahko najdete tukaj.

Vir in fotografija: pzs.si (foto Matjaž Šerkezi).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.