Txikon dobro napreduje na Everestu

Objavljeno: 8. Februar 2017 - 21:01
Komentarji: 0 komentarjev

Alex Txikon (35 let), španski oziroma baskovski alpinist že skoraj dva meseca vztraja pod Everestom.

Alpinist, ki je bil lani februarja kot v družbi Simoneja Mora in Alija Sadpare kot prvi pozimi (med 21. decembrom in 20. marcem) na Nanga Parbatu, se letos loteva najvišjega vrha sveta. Vzpon na Everest v zimskem času in brez pomoči dodatnega kisika velja med alpinisti za enega izmed najbolj kompleksnih še neopravljenih izzivov - to še ni uspelo nikomur. 

Lahko pa, da bo Txikon že kmalu šel v zgodovino kot prvi s tovrstnim uspehom, saj na gori sicer počasi, a uspešno napreduje. Po informacijah, ki jih je objavil, je že dosegel skoraj 8000 metrov, na Južnem sedlu (7986 m) so Španec in ekipa Šerp namreč že postavili tabor 4.

Prvi zimski pristop na Everest sta sicer 17. februarja leta 1980 opravila poljska alpinista Leszek Cichy in Krzysztof Wielicki. Vsega skupaj je 15 alpinistov opravilo zimski pristop na Everest, zadnji leta 1993, vsi pa so posegli po dodatnem kisiku.

Vir in fotografije: Alex Txikon twitter in altitudepakistan.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.