Svoljšak preplezal Saphiro (M15-)

Objavljeno: 7. Januar 2017 - 14:58
Komentarji: 0 komentarjev

Po uvodni tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju 2017 v ameriškem Durangu sta Sara Jaklič in Janez Svoljšak (oba AO Kranj) ostala v ZDA in dva tedna plezala v Koloradu.

Čeprav vreme in razmere niso bile najboljše, sta opravila več dobrih vzponov, med katerimi najbolj izstopa Janezova ponovitev smeri Saphira (M15-) v amfiteatru Fang v vzhodnem Vailu. Prvi vzpon v tej smeri, ki je ocenjena kot najtežja mešana smer v ZDA in ena najtežjih na svetu, je januarja lani v tretjem poskusu opravila češka plezalka Lucie Hrozová, drugi vzpon je uspel Američanu Ryanu Vachonu, Janez Svoljšak pa je prvi Slovenec, ki je preplezal to zahtevno smer.

 

Nekaj boljših vzponov iz Kolorada

Tellluride:
Ames ice hose: 180 m, Wi5; Janez Svoljšak in Sara Jaklič

Ouray:
Choppo Chimney: 40 m, Wi4-5; Janez Svoljšak in Sara Jaklič
Killer Pillar: 30 m, Wi5+, M5+; Janez Svoljšak in Sara Jaklič

Vail:
7th tentecle: 30 m, M6+, Wi5; Janez Svoljšak in Sara Jaklič
Saphira: 50 m, M15-; Janez Svoljšak
Rigid designator: 40 m, Wi5; Janez Svoljšak in Sara Jaklič

Vir in fotografija: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.