Roman Benet na vrhu Makaluja!

Objavljeno: 14. Maj 2016 - 22:04
Komentarji: 0 komentarjev

Roman Benet in Nives Meroi pristopila na vrh njunega 13. osemtisočaka!

Pred uro smo objavili novico o tem, da je Roman Benet, zamejski Slovenec, ki je stal že na 12. osemtisočakih, v Himalaji z željo, da pristopi na Makalu.

In pred nekaj trenutki se je na spletni strani njegove trgovine Alpstation-Tarvisio pojavila informacija, da sta Roman in Nives na vrhu!

Čestitamo in želimo varen povratek!

Zamejski Slovenec Roman Benet iz Trbiža, ki ga lahko štejemo tudi kot Slovenca z največ preplezanimi osemtisočaki - pred dvema letoma je stal že na svojem 12., na Kangčendzengi - in Nives Meroi sta pod Makalujem. Skupaj bosta poskušala priplezati na vrh tega 8481 metrov visokega osemtisočaka, kar bo, če jima bo uspelo, že njun 13 osemtisočak (zraven Makaluja jima za popolnitev seznama vseh 14 osemtisočakov manjka še Anapurna).

Benetu sva z Urbanom Golobom že leta 2013, kot Slovencu z največ osemtisočaki v monografiji Zgodovina slovenskega alpinizma odmerila tudi svoj del kot ti. stebru. Tam piše: Roman Benet (1962), alpinist iz Kanalske doline, organizacijsko bolj pripada italijanskim alpinističnim krogom, toda dejstvo, da je Slovenec, ki je s svojimi vzponi pustil velik pečat v Julijcih in plezal tudi z našimi alpinisti ter da je odličen Himalajec, je seveda dovolj velik razlog, da ga omenjamo. Že dolga leta pleza skupaj z italijansko plezalko Nives Meroi. Posebej sta se posvetila lednemu in kombiniranemu plezanju ter preplezala nekaj zahtevnih smeri okoli Mont Blanca, npr. Centralni steber v Freneyih, Hyper Couloir v Brouillardu, greben Innominata itd. Njuna himalajska pot se je začela 1994, ko sta se udeležila odprave na K2 po severnem razu, kjer sicer niso dosegli vrha, toda Roman je spoznal, da mu plezanje na najvišjih gorah sveta zelo leži. Romanov prvi osemtisočak je bil Nanga Parbat, naslednje leto sta sledila Šiša Pangma in Čo Oju. Eden njihovih najlepših podvigov je bila trilogija iz leta 2003, ko sta z Nives skupaj v vsega 20 dneh priplezala na vrhove Broad Peaka, Gašebruma 1 in 2. Leta 2004 je stal na vrhu Lotseja, leta 2006 na Daulagiriju in K2, leta 2007 na Everestu in 2008 na Manasluju. Tudi leto 2009 se je začelo zares dobro, a je na odpravi na Kangčendzengo hudo zbolel in naslednja tri leta večinoma preživel v bolnišnicah in prestal dve presaditvi kostnega mozga. Se je pa vse 'uštimalo' in že leta 2012 jima je le malo zmanjkalo, da bi z Nives stopila še na vrh Kangčendzenge. Roman Benet je Slovenec z do sedaj največ preplezanimi osemtisočaki, na vse se je povzpel brez uporabe dodatnega kisika, na večino pa v majhnih, dvo-do tričlanskih odpravah brez višinskih nosačev.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.