Rojena na današnji dan: Marija Štremfelj

Objavljeno: 25. Junij 2016 - 20:37
Komentarji: 0 komentarjev

Marija Štremfelj (rojena Perčič) se je rodila 25. junija leta 1957 v Kranju, kjer tudi živi.

Z alpinizmom se je začela ukvarjati leta 1975 na AO Kranj. Njen prvi stik z visokimi gorami je bila odprava v Ande leta 1979, tri leta kasneje je bila članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, kjer se je povzpela na 7495 m visok vrh Pik Komunizma. Leta 1986 ji je uspel vzpon na Broad Peak, njen prvi osemtisočak in prav tako prvi za slovenske alpinistke. Štiri leta kasneje  je kot trinajsta ženska in prva Slovenka stopila na najvišji vrh sveta, 8848 m visoki Everest.

Marija Štremfelj na vrhu Everesta. Zmožem Andrejem sta se nanj povzpela 7. oktobra 1990. Foto: arhiv Marija Štremflj.

Vzpon je opravila z možem Andrejem in tako sta postala bila prvi zakonski par na vrhu sveta. Kasneje je bila uspešna še na dveh osemtisočakih: na Čo Oju se je povzpela leta 1995 in devet let kasneje, 2004, še na Daulagiri.

Med številnimi drugimi vzponi velja omeniti še prvo žensko zimsko ponovitev Dularjeve zajede v Jalovcu, Walkerjev steber v Grandes Jorasses, Nos v El Capitanu in zimski vzpon preko severne stene Matterhorna.

Leta 2012 je uspešno končala izobraževanje za gorsko vodnico in tako postala tretja gorska vodnica z mednarodno licenco v Sloveniji. 

Vir in naslovna fotografija: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.