Prva ženska prosta ponovitev Srčka (Paklenica)

Objavljeno: 23. Maj 2017 - 22:18
Komentarji: 0 komentarjev

Srček, 250-metrska smer v Trapezu Anića kuka v Paklenici, katerega sta Janez Marinčič in Matjaž Ivnik svoj čas preplezala pod oceno 4c, A3 in katerega najtežji raztežaj poteka po znameniti, od daleč vidni previsni plošči, je dobil (po naših podatkih) sedmo prosto ponovitev. In prvo žensko! To je uspelo Tjaši Jelovčan (AO Kranj).

Ena najbolj poznanih klasičnih smeri v Anića kuku ima danes sicer res tri svedre v najtežjem raztežaju, se pa morajo plezalci v preostalih raztežajih zadovoljiti s klini in lastnim medvarovanjem.

Smer je prvi prosto preplezal Luka Krajnc leta 2010 in predlagal oceno IX- (7b+). Leto za njim je prosti vzpon uspel Hrvatu Igorju Čorku, ki je predlagal oceno IX (7c), tretji prosti vzpon pa je junija lani opravil Nejc Pozvek z opazko, da so"najtežji raztežaji precej na zgornji meji podanih ocen". Četrti in peti vzpon je pripadel Hrvatoma Siniši Škalecu in Ivanu Vitezu, šesti pa Gašperju Pintarju, vsi so bili mnenja, da si smer zasluži oceno 7c.

Vir: AO Kranj

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.