Novo: Šaleška v Tolstem vrhu

Objavljeno: 2. Avgust 2017 - 11:08
Komentarji: 0 komentarjev

Polona in Stane Berber, člana Šaleškega alpinističnega odseka, sta v Kamniško-Savinjskih Alpah preplezala prvenstveno smer. Nahaja se v Tolstem vrhu.

Tolsti vrh na Dleskovški planoti, 1986 m, se nahaja severno od Deske in južno od Črnega vrha. Pod Tolstim vrhom na njegovem vzhodnem pobočju poteka planinska pot proti Korošici.

Šaleška, V/IV-III, 220m, 3h, prva plezala: Stane Barber in Polona Barber, 29.7.2017

Dostop: S planine Podvežak po planinski poti v smeri proti Molički peči. Ko gremo po poti mimo studenca Inkret, se nato rahlo spustimo na manjšo travnato kotanjo (če pridete do spominske plošče, ste šli 100 m predaleč). Na levi strani kotanje je viden vhod v brezno/jamo. Pot nadaljujemo levo od brezna, strmo navzgor po slabo uhojeni potki do skalne zapore, nato pa desno nad borovci do prvega možica in nato desno navzgor za možici do stene.

Opis: Vstop v smer je na skrajno levem delu stene. V prvem raztežaju krajšemu plezalnemu skoku sledi prečka po položnejših poličkah, raztežaj pa se zaključi z manjšo zajedo. Drugi raztežaj se prav tako giblje diagonalno in prečno preko stene. Začetek tretjega raztežaja je kratka prečka v desno, nato pa splezamo (ali se spustimo) navzdol na manjšo travnato polico. Nato diagonalno navzgor preko plate pod manjši previs, zatem desno v prečko okoli trebuha ter nato naprej v desno nad borovce, kjer lahko naredimo sidrišče. Nad borovci nadaljujemo v desno in nato navzgor skozi manjši kamin do vrha stene.

Sestop: Preko borovcev se prebijemo do brezpotja, ki vodi s Tolstega vrha proti sedlu med Desko in Tolstim vrhom, tam se brezpotje priključi markirani planinski poti proti planini Podvežak.

Vir in fotografije: ŠAO.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.