Nova smer v Vrhu Osojne krnice

Objavljeno: 31. Avgust 2016 - 10:16
Komentarji: 0 komentarjev

Džoli: IV/III, 200 m, 2.5 h
Peter Bajec – Poli in Tadej Golob – Tedi, 20. 8. 2016

Smer poteka v skrajnem levem delu stene in izkorišča lepe, naravne prehode. Vodilo smeri je kamin, ki se vleče od vstopa proti robu stene. Glavnina plezanja je skoncentrirana v prvih dveh raztežajih. Skala je mestoma malce krušljiva ampak nikjer slaba. Na stojišču konec prvega raztežaja je ostal en klin, sicer pa se da večino varovanja urediti z metulji.

Opis: Smer vstopi s skrotja v levem delu stene pod očitnim kaminom (desno je ogromen stolp). Plezaš po kaminu, dokler se nekoliko ne zapre. Pri zapori prečiš desno navzgor po ploščati steni in prestopiš v naslednji kamin. Zopet malo po njemu navzgor, nekoliko desno in nato nazaj v območje kamina. Po desni strani navzgor in ob prvi možnosti prečiš levo v kamin in navzgor do manjše police, kjer si urediš stojišče (klin). Desno ob tebi poteka še en kamin, ki se nad tabo zapre. Prehod naprej je skozi ozek kamin na levi (neroden vstop, IV), ki pripelje na gruščnato poličko. Nad teboj je zajeda, ti pa vstopiš v kaminček na levi (neroden vstop), ki te pripelje pod vršni del stene. Od tu navzgor preko ruševja v smeri zgornje stene. Od tu bolj ali manj naravnost navzgor po naravnih prehodih do vrha. Težave ne presežejo III stopnje.

Priporočljiva oprema: 6 različnih klinov ter nekaj metuljev in zatičev.

Dostop: S parkirišča v Trenti po makadamski cesti v Zadnjico in dalje po poti za Kriške pode. Ko se steza najbolj približa steni ujameš stečino, ki te pripelje v strugo potoka. Od tam po skrotju in rušju pod steno. Dobri 2 uri.

Sestop: Z vrha slediš dobro uhojeni stezi v območju rušnatega grebena vse do sedla – stika lovske poti, ki povezuje preval Luknja in Pl. Zajavor s Kriškimi podi. Tu levo navzdol (izpostavljeno) in preko krajših skalnih odstavkov do steze na melišču. Po njej do poti, ki pelje s Zadnjice proti Kriškim podom.

Skica: Peter Bajec-Poli

Vir in fotografije: primorskestene.com. Smer Džoli je v naslovni fotografiji označena s številko 1.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.