Nesreča v Turski gori - VIDEO

Objavljeno: 10. Junij 2016 - 13:09
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan leta 1997 je slovenske gorske reševalce zadela huda nesreča. Med helikopterskim obnovitvenim usposabljanjem za gorske reševalce - letalce na Okrešlju v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer so sodelovali reševalci in posadka helikopterja Letalske policijske enote, so 10. junija izvajali vajo dviganja reševalca letalca in ponesrečenca v reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter. Za kraj vaje je bilo izbrano sidrišče v severni steni Turske gore. Pri vaji je ob dvigovanju reševalcev iz stene prišlo do nesreče, ker niso prekinili povezave med helikopterjem in sidriščem v steni, tako da je helikopter s sidrišča odtrgal pet reševalcev.

V globino 300 metrov je omahnilo pet izkušenih gorskih reševalcev: 42-letni kranjskogorski zdravnik in član tamkajšnje postaje GRS dr. Jani Kokalj, 43-letni načelnik inšpektorata policije Uprave za notranje zadeve iz Kranja, načelnik GRS Kranj, gorski reševalec letalec in inštruktor Mitja Brajnik, 41-letni učitelj in ravnatelj osnovne šole v Preddvoru ter načelnik postaje GRS Jezersko Luka Karničar, 45-letni turistični delavec in član GRS Bovec Boris Mlekuž ter 34-letni alpinist in gorski reševalec z Jezerskega Rado Markič.

Nesreča med rutinsko reševalno vajo je bila najhujša nesreča med reševalci v takrat 85-letni zgodovini organiziranega reševanja. Po tem dogodku je Gorska reševalna služba Slovenije ustanovila Fundacijo Sklad Okrešelj, ki zbira donacije za financiranje šolanja otrok umrlih reševalcev. 

Novica o tej nesreči je dobesedno šokirala Slovence, pa naj so se ukvarjali s planinstvom ali ne: koga ne bi prizadela vest, da je na usposabljanju za poslanstvo, v katerem so vseskozi pomagali ljudem v nesreči, ugasnilo njihovo lastno življenje.

Prispevk RTV Slovenije na dan nesreče si lahko pogledate s klikom na sliko.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.