Košir in Kremser z novo smerjo v NŠG

Objavljeno: 26. September 2016 - 20:01
Komentarji: 0 komentarjev

Igor Kremser (Akademski AO) in Matic Košir (AO Jesenice) sta že prejšnji teden ob plezanju Juševe smeri v Nad Šitom glavi nad Vršičem opazovala črne trakove levo od smeri. Ker je skala izgledala dobra sta v četrtek vzela nekaj svedrov in klinov ter se po službi odpravila pod steno.

Začela sta levo od Juševe in Stoletja ter iskala prehode približno naravnost navzgor. Nova smer poteka dvakrat po 10 metrov skupaj s Stoletjem, ostalo je novo. Po treh novih raztežajih sta se v zgornjem krušljivem delu priključila Juševi po kateri sta izstopila. Ker je bil začetek malo naložen sta šla v nedeljo še enkrat v steno in očistila večino krušljivih lusk v prvem raztežaju.

Smer ima odlično skalo razen v prvih 10 metrov. Gre za konstantno in raznoliko plezanje. V smeri sta pustila novih 13 svedrovcev in 6 klinov, vmes se uporabi tudi kakšnega iz sosednjih smeri (prvo sidrišče je skupno s Stoletjem, zadnji pa z Juševo). Ponavljalci smeri bodo potrebovali še komplet metuljev (frendov).

Smer ni popolnoma opremljena, potrebnega je nekaj alpinističnega znanja za varno plezanje.

Ime smeri je Za dva groša fantazije, dolga je 180 metrov. Kremser in Košir sta jo ocenila s V+ (je malenkost težja od Juševe in Stoletja). Sestop je kot za ostale smeri.

Vir in fotografija: AO Jesenice.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.