Klarič, Jež, Volontar in Levičnik plezali v Val Bandasci in Val di Mellu

Objavljeno: 17. Julij 2018 - 16:59
Komentarji: 0 komentarjev

Anže Klarič (AO PD Ljubljana Matica), Andrej Jež (AK Črna na Koroškem), Matija Volontar (AO Jesenice) in Bor Levičnik (AO PD Ljubljana Matica) - vsi člani SMAR - so med 13. in 20. junijem plezali v italijanskih alpskih dolinah Val Bondasca in Val di Mello.

Kronološki pregled
Sreda, 13. junij: Ob 10.00 smo se odpeljali iz Dolgega mostu. V kampu Vicosoprano v Švici nas je sprejela prijazna oskrbnica. Zvečer smo ob jedi skovali plan za naslednji dan.
Četrtek, 14. junij: Matija in jaz sva se kljub zapori vseeno odločila, da greva pogledat v dolino Bondasca. Vzela sva vse potrebno za dvodnevno turo, saj sva imela namen splezati smer v Ago di Sciori. Bor in Andrej sta se odpravila v sosednjo dolino in dostopila do koče Albigno. Na poti do koče sta še v
Pizzo Spazzacalde splezala Tirami su, 6b+, 20 0m. Z Matijo sva po dobri uri hoje srečala ljudi, ki nadzorujejo podor. Opozorili so naju naj ne hodiva naprej, ker še zmeraj obstaja možnost ponovnega podora. Po kratkem razmisleku sva sestopila v dolino in se podala za Borom in Andrejem. Vsi štirje smo
prespali v koči Albigno. Ker uradno še ni bila odprta smo se že iz doline najavili in oskrbnica nam je pripravila postelje.

  • Bor in Andrej: Pizzo Spazzacalde - Tirami su, 6b+, 200m

Petek, 15. junij: Z Matijo sva se zgodaj zjutraj odpravila in splezala po S. grebenu na Pizzo Frachiccio in po V. grebenu nadaljevala na Pizzo Cacciabella. Z vrha sva si dobro ogledala naše glavne cilje in našla varen dostop do njih. Bor in Andrej sta nad kočo v Bio Pfeler splezala smer Diedro Dimenticato, 6c,
200 m. Vsi smo sestopili v dolino in skupaj v kampu pojedli večerjo.

  • Matija in Anže: S. greben Pizzo Frachiccio + V. greben Pizzo Cacciabella, IV+, 700 m
  • Bor in Andrej: Bio Pfeler - Diedro Dimenticato, 6c, 200 m

Sobota, 16. junij: Dan smo izkoristili za počitek in se odpravili v bližnje plezališče. Kot vodja sem po pogovoru z ekipo sprejel odločitev, da ne bomo plezali v Sciorah (glavni cilj), ker je dolina uradno zaprta in morebitno reševanje ni na voljo. Po kratkem pogovoru z Markom, ki je bil istega mnenja smo se zvečer skupaj odločili za premik v Val di Mello.
Nedelja, 17. junij: Zjutraj smo pospravili šotore in se odpeljali v Italijansko dolino Val di Mello. V nekoliko drugačnih navezah smo se podali v bližnje stene nad kampom. Z Borom sva v steni Precipizio degli Asteroidi splezala smer Oceano Irrazionale, VII, 400m. Ker so bile v steni že tri naveze, prva pa zelo počasna, sta se druge dve odločili za spust. To je nama omogočilo tekoče plezanje, saj sva trojno navezo srečala šele na vrhu stene. Matija in Andrej sta se odpravila v Scoglio delle Metamorfosi in splezala Luna nascente, VII, 350 m ter Condelini, VII-, 350 m.

  • Anže in Bor: Precipizio degli Asteroidi - Oceano Irrazionale, VII, 400 m
  • Matija in Andrej: Scoglio delle Metamorfosi - Luna nascente, VII, 350 m + Condelini, VII-, 350 m

Ponedeljek, 18. junij: Spet smo oblikovali nove naveze in našli vsak svoj cilj. Matija in Bor sta že popoldne dostopila do bivaka Manzi in tam prespala. Z Andrejem pa sva se odločila da vstaneva bolj zgodaj in opraviva s planirano turo v enem dnevu. Z Matijo sva si izmenjala še par sporočil, da sem se prepričal, da sta prišla na bivak varno.
Torek, 19. junij: Z Andrejem se zgodnji start obrestuje in po treh urah že stojiva pod začetkom smeri v Cimi del Cavalcorto. Naveževa se in splezava Ostkante, VI, 500 m. Matija in Bor sta medtem splezala smer Osio-Canali, VII, 600m v hribu Torrone Orientrale. Zvečer smo si izmenjali mnenja o smereh, pojedli in se odpravili spat. Bivak Manzi je po besedah fantov bolj urejen od kampa v katerem smo bili nastanjeni.

  • Anže in Andrej: Cima del Cavalcorto - Ostkante, VI, 500 m
  • Matija in Bor: Torrone Orientrale - Osio-Canali, VII, 600 m

Sreda, 20. junij: Zaradi poslabšanja vremena smo se odločili, da gremo domov en dan prej. Ob 10.00 smo se odpravili na pot in brez večjih zapletov prispeli na Dolgi most ob 17. uri.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj >>>

Vir in fotografija: pzs.si.

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.