140 let slavne klasike v Velikem Kleku

Objavljeno: 15. Junij 2016 - 12:29
Komentarji: 0 komentarjev

Pallavicinijev žleb (tudi ozebnik) v najvišji avstrijski gori Grossglockner (3798m) ali po naše v Velikem Kleku je verjetno največja ledna klasika Vzhodnih Alp in ena največjih in najbolj plezanih tovrstnih smeri celotnih Alp. Vzpon v Pallavicinijevem žlebu je še danes pravo alpinistično doživetje – dobrih 600 metrska smer ponudi plezanje v snegu in ledu v naklonini do 55° in v skali do III. stopnje in izstop skoraj na vrh gore.

Prvič je ta markantna linija na severni strani gore bila preplezana že pred 140 leti in takrat je bil vzpon prvovrstno alpinistično dejanje. 18. avgusta 1876 so jo zmogli grof Alfred Pallavicini in vodniki Hans Tribusser, Georg Bäuerle in Josef Kramser. Vodnik Tribusser je pri vzponu v led s cepinom usekal 2500 stopov.

Plezanje v "Pallaviciniju" v današnjih časih.

Nato je minilo 23 let do prve ponovitve in še nadaljnjih 25 let do druge ponovitve, prvi zimski vzpon pa je bil opravljen šele leta 1953. Leta 1961 so ga prvič presmučali s kratkimi smučmi in z navadnimi leta 1971.

Grof Pallavicini je deset let po uspehu v »njegovem« ozebniku poskusil še z enim drznim plezalnim dejanjem na isti gori. 26. junija 1886 ga je smrt dohitela pri prečenju grebena od Glocknerkampa do Grossglocknerja z vodniki iz Kalsa. V nepojasnjenem dogodku so se ponesrečili vsi udeleženci vzpona. Ponesrečence so našli 500 m nižje pod severno steno, le trupla grofa Pallavicinija ni bilo med njimi. Dunajski aristokrat, sicer znan po izjemnih telesnih sposobnostih – bil je pravi silak, - je padec preživel, a pri sestopu nato omagal. Truplo so našli prav blizu vstopa v ozebnik. Imel je poškodbe, s katerimi naj se sploh ne bi mogel gibati…

Mesto, kjer so našli truplo Pallavicinija.(Foto: dolomitenstadt.at)

O Pallaviciniju in njegovih vzponih so naši sosedje posneli film, ki bo luč sveta ugledal letos jeseni. Do takrat pa je na voljo spodnji napovednik.

Naslovna fotografija: bergsteigen.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.